Innan du överväger att utöka din flock, bör du känna dig trygg med att flocken är välfungerande och harmonisk. I annat fall rekommenderas INTE intro med bebis/vuxen råtta. I en flock med avelsråttor/endast råttor från seriös uppfödare brukar det gå väldigt enkelt med intro. Om man i sin flock har en före detta ”problemråtta” eller traumatiserad råtta, bör man tänka sig väldigt noga för innan man utökar flocken. Detsamma gäller om dina råttor har okänd bakgrund/bristande uppföljning avelsmässigt gällande temperament och flockbeteende.
Förberedelser: rengjord bur, t.ex. mini-duna, duna L, Alaska eller motsvarande storlek. Personligen använder jag aldrig mindre bur än mini-duna vid intro. Buren ska ha bottenströ och vattenflaska, om möjligt gärna två vattenflaskor. Ingen inredning, ingen matskål. Man kan även använda sin vanliga bur men ta ut inredningen. Personligen är mitt krav på mina avelsflockar att jag ska kunna sätta in bebisar i 6-8 v ålder direkt in i ostädad och fullt inredd bur. Jag gör det fortfarande under översyn, såklart. Det är viktig information gällande flockbeteende att vuxna avelsråttor tar emot bebisar på ett bra sätt. En viktig anledning att göra ett mer övervakat intro om det är första gången man gör det, är att det underlättar att se hur alla råttorna interagerar och beter sig. Är man mindre erfaren, kan man missa små signaler mellan råttorna, som en erfaren person läser av i ett tidigt skede.
Det är lämpligt att göra intro när man har åtminstone 1 timme för att sitta med vid buren, och sen är hemma resten av dagen/kvällen så att man kan hålla lite koll.
Du sätter helt enkelt ner dina vuxna råttor i buren, och därefter bebisarna. Sedan observerar du hur de interagerar med varandra. De vuxna råttorna kommer vilja lukta på (och eventuellt brotta ner) bebisråttorna. En del bebisråttor är väldigt avslappnade trots detta, och ligger still på rygg. En del piper eller försöker springa iväg. De vuxna vill ofta lukta noga på alla bebisar. Och kanske brotta ner dem en extra gång för att markera att de är just bebisar/mindre/lägre i rang. Ibland är någon av bebisarna tuff och brottar/försöker brotta ner en vuxen råtta. Det är helt okej (och vanligast) att den vuxna råttan inte accepterar det utan gör motstånd.
Man bör reagera om en av råttorna reser ragg, eller om det uppstår någon form av sårskada/blödning. Om en råtta reser ragg en första gång, brukar jag prata lugnande och avvakta tills det lugnar sig. Händer det upprepade gånger med samma råtta, är det tveksamt om introt kommer att lyckas. Om man ser blod i buren behöver man genast se vilken råtta som blivit skadad och ta ut den för undersökning. Allvarligt är bett mot huvud-hals-nacke eller mot lår-könsorgan. En liten rispa t.ex. på ryggen el sidan av kroppen kan bero på att den vuxna råttan har försökt hålla fast bebisen (med tänderna). Men har det börjat blöda vill man oavsett ta paus med introt och fundera kring vad som hänt. Rekommenderas att kontakta uppfödare/erfaren råttägare och prata igenom situationen. Vid allvarligt bett bör man inte försöka introducera bebisar i den flocken igen. Bebisen som blivit biten kan ha blivit traumatiserad, man får överväga om man ska försöka intro med annan vuxen flock när den har läkt eller om man helt enkelt skapar en ny flock med den skadade råttan och dess kompis.
I normala fall så blir råttorna trötta 30-60 min efter att introt har påbörjats. Ofta blir det så att de vuxna lägger sig och sover i ett hörn, och bebisarna i motsatt hörn. Det går bra att strömata med torrfoder men avvakta med matskål pga skaderisk. När de sedan blir aktiva igen, kan proceduren med luktande och lite brottning fortsätta men betydligt lugnare. Man vill att råttorna sover tillsammans i samma hörn, då kan man gå vidare till nästa steg. Under intro i liten bur kan man självklart ta ut råttorna, men de bör inte rastas alla tillsammans då större yta kan skapa situation med jakt & stress. Det vanliga är att man t.ex. tar ut och rastar de vuxna råttorna och sedan tar ut en eller båda/alla bebisarna för socialisering.
Till sist, jag tycker man ska göra intro på det sätt man känner sig bekväm med, och i samråd med uppfödaren man köper råttor av. Det är svårt att göra intro för försiktigt/för långsamt – känner man sig ny är det bättre att vara försiktig (och vara lugn inombords) än att gå för snabbt fram. Personligen avråder jag från den typen av intro där man har råttorna så trångt att de knappt kan röra sig. Den metoden kallas ofta tråklådemetoden eller ”the carrier method” – om man gör den på det ”tuffaste” sättet och har så liten transportbur att råttorna tvingas vara nära varandra hela tiden, så kan det leda till stor inre stress samt att råttornas naturliga beteende hämmas. De kan inte hälsa, lukta på varandra och interagera på ett normalt sätt. En del menar att det är en bra metod för att få ihop ”omöjliga” omplaceringsråttor, men jag har hört tråkiga saker om skador, stress och traumatiserade råttor i samband med det sättet att introducera.
En annan sak som man ibland läser om är att man ska låta råttorna hälsa genom burgallret, det avråder jag verkligen från. Det kan uppstå ett revirbeteende hos råttan i buren, och överlag ser jag ingen poäng med att låta dem hälsa så. Däremot kan man, istället för bur, göra intro på en annan neutral plats. Badkar är vanligt. Man bör vara försiktig med öppna ytor som bord och sängar, särskilt om man bara är en person som närvarar. Om jakt uppstår kan någon av de små bli så rädda att de försöker springa och gömma sig, och ev. ramlar ner på golvet.
Nu vet du lite mer om intro, så det är bara att börja planera. När någon av mina köpare gör intro för allra första gången brukar jag erbjuda mig att vara ”telefonjour”, det kan kännas som en trygghet. Lycka till!